CfP: Reviewartikelen

Aan de hand van een serie reviewartikelen brengt Tijdschrift voor Geschiedenis de komende tijd recente ontwikkelingen in het historische landschap in kaart.
 

Maakt uw vakgebied een interessante ontwikkeling door? Heerst er een debat? Kregen recente publicaties volgens u niet voldoende aandacht? Kruip dan in uw pen en schrijf een reviewartikel voor Tijdschrift voor Geschiedenis! We verwelkomen bijdragen van historici uit alle mogelijke vakgebieden.

Reviewartikelen (3000-5000 woorden exclusief noten en bibliografie):

  • informeren het lezerspubliek van TvG – onder wie senior en junior onderzoekers, studenten, professionals, journalisten, docenten in het middelbaar onderwijs en historisch belangstellenden – over de status quaestionis in uw vakgebied
  • signaleren de nieuwste ontwikkelingen en trends
  • bieden up-to-date, kwalitatief hoogwaardige bibliografieën met betrekking tot uw onderzoeksveld

Een voorstel insturen? Reviewartikelen komen in samenspraak met de redactie tot stand. Gelieve contact op te nemen met de redactie (tvg1@hum.leidenuniv.nl) om het onderwerp af te stemmen en concrete afspraken te maken.

Richtlijnen reviewartikelen

Tijdschrift voor Geschiedenis is een Nederlandstalig wetenschappelijk tijdschrift dat een podium biedt aan Nederlandse en Vlaamse historici – werkzaam in de Lage Landen of daarbuiten – en aan wetenschappers in aanverwante disciplines. Tijdschrift voor Geschiedenis publiceert peer-reviewed artikelen die alle thema’s, methodes, regio’s en periodes bestrijken.

Artikellengte:

Een reviewartikel telt 3000-5000 woorden exclusief noten en bibliografie, een Engelstalig abstract en vijf keywords. De bibliografie is uitgebreid en bevat de meest recente en belangrijke literatuur.

Doelpubliek en stijl:

Tijdschrift voor Geschiedenis heeft een breed lezerspubliek, onder wie senior en junior onderzoekers, studenten, professionals, journalisten, docenten in het middelbaar onderwijs en historisch geïnteresseerden. Artikelen dienen daarom toegankelijk, beknopt, informatief en in levendige stijl geschreven te zijn. Vermijd graag jargon en lange zinnen.

Vragen en kwesties die aan de orde gesteld kunnen worden in reviewartikelen:

Welke discussies spelen er in uw vakgebied? Zijn er bronnen, archieven of methodes die nieuw of onderbenut zijn en aandacht verdienen? Welk nieuw onderzoek is er gepubliceerd? Wat voegt dit onderzoek toe aan deze discussies of het veld in het algemeen? Is het veld beïnvloed door of heeft het invloed op de actualiteit?

Een voorstel insturen?

Reviewartikelen komen in samenspraak met de redactie tot stand. Gelieve daarom contact op te nemen met de redactie (tvg1@hum.leidenuniv.nl) om het onderwerp af te stemmen en concrete afspraken te maken.

Reviewartikelen mogen niet eerder elders zijn gepubliceerd.