Nummer 134.4 is uit!

Het nieuwste nummer van Tijdschrift voor Geschiedenis is een feit! Klik hier om direct het hele nummer open access te lezen.

Het nummer opent met een redactioneel van Tim Soens. Hij brengt een ode aan Generaal Sherman, de reuze sequoia in Giant Forest, die ons waarschuwt tegen ‘de hybris van de mens die meent de natuur te kunnen controleren’.

Daarop volgt een tweeluik over de veelbewogen jaren 1786-1788. In ‘Ragebol en Sabel’ kaart Dirk Alkemade het misverstand aan dat de Nederlandse patriotten grotendeels geweldloos waren en betoogt hij dat er sprake was van een nieuwe en revolutionaire beweging met een reële militaire potentie. Friso van Nimwegen, op zijn beurt, staat in ‘Orangisten tegen Oranje’ stil bij de zoektocht van stadhouder Willem V naar een balans tussen vergelding en verzoening na zijn overwinning op de patriotten, en de opmerkelijke oppositie die hij daarbij ervoer uit eigen ‘orangistische’ kringen.

Coen Brummer betoogt in ‘Een koele beschouwing van het maatschappelijk organisme’ dat bij de totstandkoming van de kinderwet van Sam van Houten naast een morele afkeer tegen kinderarbeid ook economische argumenten een aanzienlijke rol speelden.

Aan de hand van de ‘lokale nabijheidspolitiek’ van het Drentse Tweede Kamerlid Harm Smeenge stelt Felix Bosch nieuwe vragen over de vertegenwoordigingsopvattingen van Nederlandse politici. Bosch pleit ervoor om de geschiedenis van ‘afstand en nabijheid’ tussen burgers en politici in kaart te brengen.

Na de Tweede Wereldoorlog zou de Nederlandse samenleving zich meer emotioneel hebben geuit in de publieke sfeer. Milan van Lange en Ralf Futselaar maken op basis van grootschalige tekstanalyses kritische kanttekeningen bij dit beeld.

Naar aanleiding van de in 2021 verschenen bundel Historicism. A Traveling Concept betoogt Harry Jansen dat de discussie over het historisme nog springlevend is – zowel de inhoudelijk-conceptuele benadering ervan als het pragmatische gebruik.