Nummer 135.1 is uit!

Het nieuwe nummer van Tijdschrift voor Geschiedenis is een feit! Klik hier om direct het hele nummer open access te lezen.

Het nummer opent met een redactioneel van Christianne Smit. De centrale vraag: Hoe worden historici van de toekomst opgeleid? Christianne Smit blikt terug op de ontwikkelingen binnen historische opleidingen en laat zien dat de recente ontwikkeling van community engaged learning perspectiefverbredend kan werken.

Pim Schievink schrijft over het heiligdom van Asklepios in Epidauros en nuanceert in zijn artikel het gangbare idee in de historiografie dat dat heiligdom in verval zou zijn geraakt na de verovering van de Romeinen in 146 v.Chr. tot de regeringsperiode van Hadrianus.

Lisa Demets en Jelle Haemers betogen dat oorlog voeren niet alleen een mannenzaak was. Door zich te richten op de Vlaamse Opstand tonen zij aan dat vrouwen in de late middeleeuwen een sleutelrol vervulden in communicatienetwerken.

Aan de hand van het slachtofferdata-perspectief laat Raymund Schütz een nieuw licht schijnen op de rol die instanties hadden bij het verwerken van persoonsgegevens van joden in bezet Nederland.

Herman Paul staat stil bij kritisch denken binnen de geesteswetenschappen en schetst de contouren van een onderzoekslijn die zowel comparatief onderzoek als input in hedendaagse debatten faciliteert.

Ido de Haan reflecteert op de toegenomen historiografische aandacht voor nationale bijzonderheden in België en Nederland. Hij beargumenteert dat dit geïnterpreteerd moet worden als een weerspiegeling van de verdeelde impact van de jaren zestig.

Susan Hogervorst en Kees Ribbens reflecteren op de nieuwe permanente tentoonstelling in Kamp Amersfoort.

Last but not least, introduceert dit nummer een nieuwe rubriek: het recensiedossier. Iva Peša, Sander Govaerts en Tristan Mostert bespreken elk het boek Scorched Earth. Environmental Warfare as a Crime against Humanity and Nature van Emmanuel Kreike.