Nieuw nummer

Het nieuwe nummer van TvG staat online, en is volledig open access beschikbaar! Klik hier om het direct te lezen.

TvG 133.4 bevat onder meer twee bijzondere bijdragen aan de sportgeschiedenis. In zijn artikel ‘Ambassadeurs op het sportfront’, onderzoekt Enrico Castro Montes de rol van sport in internationale politiek en diplomatie tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Paul Reef kiest voor een heel andere benadering, door te kijken naar protesten tegen de Amsterdamse Olympische kandidatuur. In ‘NOlympics in Amsterdam!’ laat hij zien hoe de vraag ‘van wie is de stad?’ in de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd uitgevochten tussen burgers, overheidsinstellingen en nieuwe governance-structuren in het kader van de Olympische Spelen. Één van de kleurrijke pamfletten van deze beweging vormt de omslag van het nummer. Lees op Twitter meer over deze bijzondere omslag.


Twee besprekingsartikelen
De tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk‘ in het Design Museum Den Bosch deed afgelopen jaar veel stof opwaaien. Martijn Eickhoff en Arnold A. Witte bespreken de tentoonstelling en de ophef eromheen in hun artikel ‘De fascinatie voor fascimse als historische les?’.
Anneke Ribberink bespreekt Charles Moores driedelige biografie van Margaret Thatcher. Ribberink plaatst het nieuwe standaardwerk in de bredere Thatcher-historiografie, en schenkt aandacht aan het feit dat Moore Thatchers aangewezen biograaf was.