Inspiratie uit de verte

Naar aanleiding van het honderdjarig jubileum van de revolutionaire gebeurtenissen in Rusland presenteert Tijdschrift voor Geschiedenis op vrijdag 10 november bij de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam het themanummer Inspiratie uit de verte. Reacties op de Russische Revolutie in Nederland, Indonesië en Suriname.

Tijdens deze presentatie zal aandacht besteed worden aan de mislukte revolutiepoging van 13 november 1918, die plaatsvond bij de Amsterdamse kazerne aan de Sarphatistraat 470 waar sinds 25 jaar de Rijksakademie gevestigd is. Wouter Linmans, tevens auteur van een artikel in het themanummer over dit onderwerp, zal een korte lezing houden. Ook zal een spreker van de Rijksakademie stil staan bij de onlangs gerestaureerde gedenksteen voor de slachtoffers van de bloedige gebeurtenissen van 13 november.

Het themanummer Inspiratie uit de verte bevat artikelen die elk op een eigen manier de relatie tussen Nederland en haar toenmalige koloniën en de Russische revolutie behandelen. De bijdragen richten zich onder andere op de manier waarop verschillende sociale en politieke bewegingen met de revolutie omgingen en hun onderlinge interactie.

De presentatie vangt aan om 17:00 (inloop vanaf 16:45) en zal rond 17:45 eindigen. Daarna is er tot 18.30 gelegenheid om na te praten en het themanummer voor een gereduceerd tarief aan te schaffen.

In verband met beperkte ruimte graag van tevoren opgeven via: russianrevolutiondutchworld@gmail.com

Locatie:  Rijksakademie van beeldende kunsten, Sarphatistraat 470, Amsterdam