Nieuw nummer: TvG 133.4

Het nieuwste nummer van Tijdschrift voor Geschiedenis is verschenen en geheel open access beschikbaar! Hierin staan wederom uiteenlopende bijdragen van veelal jonge historici, een aantal scherpe besprekingsartikelen en recensies. Hieronder lichten we vast de hoogtepunten van het nummer uit.

TvG 133.4 bevat onder meer twee bijzondere bijdragen aan de sportgeschiedenis. In zijn artikel ‘Ambassadeurs op het sportfront’, onderzoekt Enrico Castro Montes de rol van sport in internationale politiek en diplomatie tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Paul Reef kiest voor een heel andere benadering, door te kijken naar protesten tegen de Amsterdamse Olympische kandidatuur. In ‘NOlympics in Amsterdam!’ laat hij zien hoe de vraag ‘van wie is de stad?’ in de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd uitgevochten tussen burgers, overheidsinstellingen en nieuwe governance-structuren in het kader van de Olympische Spelen. Één van de kleurrijke pamfletten van deze beweging vormt de omslag van het nummer. Lees binnenkort op Twitter meer over deze bijzondere omslag.

Twee besprekingsartikelen

De tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk‘ in het Design Museum Den Bosch deed afgelopen jaar veel stof opwaaien. Martijn Eickhoff en Arnold A. Witte bespreken de tentoonstelling en de ophef eromheen in hun artikel ‘De fascinatie voor fascisme als historische les?’.
Anneke Ribberink bespreekt Charles Moores driedelige biografie van Margaret Thatcher. Ribberink plaatst het nieuwe standaardwerk in de bredere Thatcher-historiografie, en schenkt aandacht aan het feit dat Moore Thatchers aangewezen biograaf was.